Back on track!

Det var ett tag sedan jag gjorde några uppdateringar men det har mer eller mindre stått still på bygget och nu är äntligen arbetet igång igen efter jul- och nyårsuppehållet.

Isoleringen av ytterväggar är snart färdig, takplåten har monterats på ena sidan och alla fönster har anlänt till huset. Eftersom vi aldrig sett dessa fönster i verkligheten eller på bild i just den färg vi valt (RAL 9005)  så erkänner jag att vi är väldigt nöjda, de ser riktigt bra ut! Elitfönsters Retro med Duo-spröjs, dvs. spröjs på både in- och utsida fönster, en detalj vi tyckte var viktig. Helhetsintrycket av alla fönster känns mer gediget på det viset. Blir väldigt spännande att se när de ska monteras upp. Takplåten är det inte mycket att orda om, det ser riktigt bra ut, precis som vi väntat oss! 🙂

Eftersom alla väggar snart är isolerade kom igår rörmokarna och hämtade upp den tillfälliga elpannan som värmt upp golvvärmen under någon månad och den är nu utbytt mot en byggfläkt som får stå och snurra på istället, kostar betydligt mindre och så länge vi har plusgrader i huset så duger den.

Allt arbete med skalet beräknas vara färdigt under V4.

Uppvärmning

Angående uppvärmnings- och ventilationssystemet till huset så har vi tänkt om lite. Vår första tanke var att köra med Bergvärme och FTX-ventilation men när vi satte oss ner och räknade på uppvärmningskostnaderna, investeringskostnaderna, för- och nackdelar och förbrukning så inser vi att bergvärmen kostar mer än den smakar, i alla fall de första 20 åren.

Såhär har vi räknat:

Bergvärme med FTX FLVP med mekanisk frånluft Differens
Investeringskostnad (ca. pris) 250 000,00 kr 150 000,00 kr 100 000,00 kr
Driftskostnad per år, räknat på 12 000 kWh (ca) 3 240,00 kr 8 400,00 kr 5 160,00 kr per år

Man kan snabbt se att investeringskostnaden blir ca 100 000 kr högre och driftskostnaden blir ca 5 160 kr billigare med bergvärme och ftx. Det betyder att om man tar 100 000/5 160 får man fram att det skulle ta ca 20 år innan man får igen investeringskostnaden för bergvärmen. Självklart är jag medveten om fördelarna med FTX-ventilation och en stor del av kostnaden ligger på den punkten, det krävs en del arbete för att installera.

En större nackdel med FLVP är självklart risken för kallras samt högre ljudnivå än Bergvärmepumpen. Ang. kallras finns det lösningar med olika friskluftsventiler man kan kolla p. Pumpen kommer stå i tvättstugan och de nyare pumparna ska tydligen leva om mindre, rätta mig om jag har fel. Jag lyssnar gärna på er som har egna erfarenheter av FLVP och deras ljudnivå/kallras hur ni gjort med dessa frågeställningar.

Vissa frånluftsvärmepumpar klarar av upp till 200 kvm och eftersom vårt hus inte kommer bli så stort så skulle vi klara oss på en FLVP.

Vi får helt enkelt återkomma om hur vi gör med uppvärmningen och ventilation men just nu lutar det åt FLVP. Vi kommer inte behöva ta detta beslut förrän vi kommit längre med det invändiga arbetet. 100 000 kr kan man göra något roligare för och när man bygger hus dyker det ALLTID upp extrakostnader man inte räknat med.