Besiktning av husentreprenad

Kustvillan/Paralox är klar med husentreprenaden. Det är endast några saker som ska åtgärdas, några panelskador etc. En annan punkt som besiktningsmannen tagit med sig var angående snörasskyddet. Det monterades endast 4 lpm snörasskydd men enligt avtalet som baseras på deras ritning så ska det vara snörasskydd runt hela huset. De skulle åtgärda dessa punkter inom 2 veckor. Man kan notera att passbitarna på panelen som sattes upp på slutet har en mörkare karaktär kommer att smälta ihop med övriga fasaden efter ett tag. Man ser rätt tydligt att fasaden ljusnar väldigt fort, även under vintertid. Jag gillar att fasaden ändrar karaktär under tidens gång, det ger huset mer liv på något sätt.

Sista behandlingen av betongplattan

För vår del så känns det kanon att huset är färdigt exteriört. Nu är det snart dags att ta på sig snickarhängslena och köra igång men innan vi gör något invändigt så är det ett moment till som ska göras. Vår betongkille ska slipa och behandla betonggolvet så det blir 100% färdigt innan vi börjar bygga installationsväggarna, just för att golvet ska bli snyggt hela vägen mot alla väggar. Vi tänkte skippa golvsocklarna! Ett bekymmer med detta är ju naturligtvis att allt invändigt material måste baxas in i tvättstugan och badrummet så de inte ligger i vägen för betongkillen när han ska göra klart golvet. Det var ett j*vla meckande att få till det men med lite hjälp av en riktigt hyvens polare så fick vi in gipspallarna. OSB-skivorna och isoleringen ska vi ta hand om i helgen. Vi gjorde också en liten finurlig lösning då vi gjorde egna ”hyllor” på den bärande innerväggen där vi tillfälligt förvarar allt virke. Jag menar, varför inte?

Inomhusklimat

Under byggtiden så tänkte vi värma upp huset med en byggfläkt så vi kan reglera värmen på ett smidigt och effektivt sätt. Vi köpte en 9 KW Byggfläkt på K-rauta för 1 600 kr som utan problem får upp värmen runt 20 grader inne. Då kan vi enkelt dra ner effekten på den när vi inte är där och sedan höja efter önskad effekt.

Just nu så är det nästintill tropiskt klimat där inne nu när det är helt tätt med över 60% RF så jag var också och köpte en luftavfuktare för att få ner luftfuktigheten så att plattan torkar på ett bra sätt, samt att det inte bildas mögel eller att trämaterialet drar åt sig för mycket fukt. ”INNOVA IGDH-24S” heter luftavfuktaren som de hade en bra kampanj på, ord. pris 5 650 kr. Köpte den för 1 800 kr. Den är så pass smidig att den går att ansluta direkt till avloppet så den kan stå på 24/7 utan problem.

Skottning

Ingen har väl missat all snö vi fått i år och som nya husägare för första gången så har vi ju inte ens en snöskyffel att tillgå, fick bli en tur till Bauhaus och införskaffa sig diverse utrustning för att hantera vintern! Det var faktiskt rätt kul att skotta, i 2 timmar… Förena nytta med… nytta? Alltid något.

Fönster och dörrar

Alla fönster och dörrar är på plats och jag bara älskar Elitfönsters Retromodell med svartlackad insida i RAL 9005, ser väldigt industriellt och bra ut som vi ville! Ytterdörren Diplomat blev väldigt snygg den också, även den lackad i Jet Black RAL 9005. Låset valde vi ju Yale Doorman V2, hur bra som helst. Kommer aldrig välja ett traditionellt nyckellås i framtiden. Går att styras med en app, larm, självlåsning, kod, taggar, you name it.. Finns otroligt många smarta funktioner som en tekniknörd som jag går igång på i alla fall!